8800

Подршка деци и породици

Негујући традицију дугу 112 година, Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу од оснивања 1911, па све до данас, приоритет усмерава на подршку деци и породици. На овом послу је и данас.

Прва васпитно образовна установa у граду обухвата једанаест објеката у Пожаревцу и Костолцу, а васпитно образовни рад обавља се и у две болничке групе и сеоским насељима, у оквиру којих запослени брину о више од 2.200 деце.

КУЛТУРНЕ И СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ 

Већ са 2023. године, Предшколска установа је, према речима директорке Тање Лончар, учествовала на многобројним културним манифестацијама које се организују на нивоу града.

Тањa Лончар

-Деца и хор васпитача, између осталог учествовали су у културно уметничком програму поводом Светосавске академије, коју су, поред наше установе, организовали Браничевска епархија, Град Пожаревац, основне и средње школе… Малишани и васпитачи имали су запажене наступе на отварању овогодишњег Фестивала цвећа и поводом градске славе Свете Тројице. Осим манифестација на нивоу града, догађаје оваквог типа, током године организовала је и наша установа. Оно што је већ прешло у традицију свакако су „Балонијада“ и „Витаминијада“, потом дегустација хране под слоганом „Маме и тате пробајте и ви оно што једемо ми“. Ове године оно што се посебно издвојило и на шта смо поносни јесте први самостални концерт хора васпитача, на коме је изведено петнаест композиција, а гости су били хорови Основне школе „Краљ Александар Први“ и деца из наших вртића, подсетила је Лончар.

Да су малишани Предшколске установе успешни у песми и игри показала је и  специјална награда коју су освојили на Фестивалу музичког стваралаштва у Смедереву. Такође, ове године Предшколска установа и Удружење васпитача Браничевског округа били су домаћини 20. јубиларног Међународног дечијег фестивала традиционалног и модерног плеса.

Заједно са својим васпитачима, деца су била део програма у оквиру Дечијих регионалних спортских игара у Петровцу на Млави.

Поред осталог, у организацији ПУ „Љубица Вребалов“ и Спортског савеза Србије, на Атлетском стадиону „Др Јово Будимир“ у Пожаревцу одржано је градско такмичење „Лига малих шампиона“. Најбоље пласиране екипе имале су могућност да се у септембру боре на Републичком такмичењу у Београду.

У сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја града Пожаревца за предшколце свих вртића организована је едукација на монтажном полигону.

Малишани предшколске установе обележили су све значајне датуме, као што су Дан толеранције, Међународни дан детета, Дан особа са Дауновим синдромом, Дан здраве хране.

ДА ЖИВИМО ЗАЈЕДНО

Годинама уназад ПУ „Љубица Вребалов“ акценат ставља и на програме који за циљ имају обухват деце која нису у систему образовања и васпитања.

У разговору за наш недељник директорка Тања Лончар као примере навела је радионице у Месној заједници Бурјан под називом „Да живимо  заједно“.  Њихов задатак била је социјална инклузија,  односи и интеракција у заједници. Одржано је 13 радионица, кроз које је прошло 200 малишана из града и сеоских подручја, а учествовало је 30 васпитача.

-Организован је и online програм „Снажни од почетка“ у циљу подршке развоју родитељских вештина и унапређивања услова за добробит деце узраста од две до шест година, посебно из осетљивих група. Оно по чему је наша установа постала препознатљива и по чему се издваја су традиционалне радионице у оквиру путујећег вртића „Мало се покрени и у вртић крени“, на пет различитих локација у Пожаревцу и Костолцу, Месна заједница Радна мала, насеље Забела, Стари Костолац, насеља у Костолцу – Дидино насеље и Канал. У раду са најмлађима били су укључени васпитачи, стручни сарадници, медицинске сестре за превентивну и здравствену заштиту, као и мрежа сарадника ван установе. Кроз овај програм, на терену, прошло је око 200 деце. Велики број малишана похађао је и кроз радионице које традиционално организујемо у градском парку у пролеће и јесен, рекла је Лончар.

Током ове године организовано је и зимовање деце на Златибору, као и једнодневни излет у зоолошки врт у Јагодини, али се запослени труде да деца обиђу и градске знаменитости.

– Важно нам је да деца користе локалну заједницу као место за учење. Током године имали смо прилике да посетимо различите локације, институције и уопште сва важна места у нашем граду. Поменули бисмо сарадњу са Апотекарском установом која се континуирано одвијала током године, напоменула је Лончар.

И ВАСПИТАЧИ УЧЕ

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ полаже на стручно усавршавање запослених, тако да је током године организовано више различитих обука и семинара. Запослени су имали прилике да презентују своје радове на стручним конференцијама. Такође, ову годину обележила је и значајна набавка стручне литературе.

Заједнички наступ васпитачица и деце

У оквиру подршке деци и породици, континуирано, током године, организују се трибине за родитеље, саветовалишта и радионице, а највећа посећеност забележена је током новембра и децембра. Саветовалиште за родитеље окупило је 150 мама и тата који су имали прилику да разговарају са психологом, педагогом, логопедом, дефектологом и нутриционистом.

Такође, о раду установе родитељи се могу информисати и на званичном сајту, фејсбук страници, јутјуб каналу и у часопису „Вести из вртића“.

Град Пожаревац издваја значајна средства за функционисање установе чиме су се стекли услови за квалитетно обављање васпитно образовне делатности. Набављен је намештај за вртиће,  посуђе за кухиње,  уведен кабловски систем за оптички интернет и надзор, уређено је двориште објекта „Лане“.

Један од важнијих пројеката реализованих током 2023. јесте реконструкција дечијег игралишта вртића „Мајски цвет“ у Костолцу. Након дуги низ година, овај објекат добио је савремено и безбедно двориште са бројним забавним и едукативним садржајима.

Са отварања дечијег игралишта вртића „Мајски цвет“ у Костолцу

У фази израде је пројекат изградње новог вртића у Дрмну.

објављено:

Подршка деци и породици · (recnaroda.co.rs)