Fb Img 1699871427446
|

Пројекат „Путовачи“

       Пројекат је настао у вртићу „Невен“. Интересовање деце било је усмерено на разгледнице које су стизале после летњег одмора (повезаност са претходним пројектом). Било је доста разгледница из других земаља. Тражиле смо литературу из које су деца сазнала основне знаменитости сваке земље: застава, главни град, грб, грађевине, познату дечју бајку, игру и песму, храну, изговарање страних речи. Назив пројекта изабрала су деца иако су знала да изговор није правилан, себе су називали путовачима а не туристима или путницима.
       Кроз развијање пројекта деца су показивала велику иницијативу, проширивали су знања и вештине. Били су активни учесници у процесу учења. Креирали су радни простор сами у зависности о којој земљи смо причали. Родитељи су се активно укључили кроз сакупљање различитих материјала, сувенира и предмета из различитих земаља и писањем песмица. Помогли су деци да направе кући мини презентације земаља које су сами изабрали и представили деци у групи. Успоставили смо сарадњу са нутриционистом и кухињом које су нам помогле да направимо и пробамо храну карактеристичну за земљу о којој смо учили.
        Кроз ову тему дотакли смо се многих животних области на креативан начин и проширили дечја сазнања о свету који их окружује. Прослава краја пројекта организована је у сарадњи са родитељима – драмско музичка игра.