boy in green shirt holding red paper heart cutout on brown table
|

Светски дан особа са аутизмом- 2.април

Аутизам је поремећај који се јавља у раном детињству. Карактерише се значајним поремећајима комуникације, социјалне интеракције и појавом лимитираног ( ограниченог ) и социјално атипичног опсега интересовања и понашања.

Узроци аутизма

Према досадашњим истраживањима, аутизам је резултат поремећаја функција централног нервног система, али природа дисфункције није позната. Помиње се низ пренаталних, перинаталних и постнаталних чинилаца који се у мањој или већој мери могу повезати са појавом аутизма.
Утицај генетских чиниоца је неоспоран, пренатално деловање вируса и бактерија. Пренатално излагање дејству алкохола, наркотицима и лековима. Перинаталне асфиксије и средински утицај.

Главни знаци аутизма

-Недостатак контакта погледом
-Не одазивање на име
-Непримерено играње са играчкама(окретање точкова аутомобила, стереотипно ређање играчака у низ)
-Кратка пажња или претерана фокусираност на само одређене активности
-Повишена осетљивост на буку, звук
-Непримерен смех или плач
-Слаба употреба гововора, неуобичајан говор( понављање одређених ствари, говор који неуобичајно звучи)
-Недостатак имитациле и симболичке игре-кобајаги игре
-понављање поступака или покрета (вртење, тапшање, пуцкетање прстима)

Реакције родитеља на дијагнозу

Спознаја чињенице да је вашем детету дијагностикован аутизам представља снажан догађај. На првом месту, бринете због свог детета и како ће се аутизам одразити на његов живот, бринете о томе како ћете се ви и ваша породица прилагодити. Ово је важна прекретница у вашем животу,баш као и у животу вашег детета и других чланова породице. У овом периоду најважнија је емоционална подршка и стицање информација које ће вам помоћи да се суочите и остварите позитивну будућност за ваше дете и породицу.

Уобичајене реакције на дијагнозу: шок, туга и бол, бес, порицање, усамљеност, прихватање

Лако је постати преплављен сопственим емоцијама и бригама у вези са оним што будућност може донети. Болне емоције су природне. Уколико прихватите своје реакције и постанете свесни својих осећања, бићете у стању да наставите даље и да почнете да заступате своје дете. Емоције су моћне. Уколико поричете или игноришете своја осећања, она ће најчешће избијати на површину на начине који нису пријатни.

Важно је знати да већина породица пронађе начин да заједно ради, јача и учи да смањи негативне утицаје дијагнозе, подстичући тиме позитивну будућност своје деце и свих чланова породице.

ПУ „Љубица Вребалов“
Пожаревац,
стручна служба
дефектолог Катарина Крстаноски